TSK’ya Yerli Kamikaze Drone’lar Geliyor

TSK’nın envanterinde bulunan insansız hava araçlarına son derece önemli özelliklere sahip 3 yenisi daha ekleniyor.

28 Mayıs 2017 - 16:53 'de eklendi ve 1.853 kez görüntülendi.
resim

TSK‘nın envanterinde bulunan insansız hava araçlarına son derece önemli özelliklere sahip 3 yenisi daha ekleniyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı‘na sistem mühendisliği, teknik destek, proje yönetimi, teknoloji transferi, lojistik destek hizmetleri veren Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş. (STM), son dönemlerde TSK envanterinde sayısı giderek artan insansız hava araçları konusunda bir yeni adım daha atıyor.

STM, bu kez ülkemizde bir ilk olacak kamikaze ve gözetleme maksatlı otonom drone sistemlerini 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı‘nda (IDEF 2017) sergiledi.

İsimlerini, öz Türkçe savunmayı hedefleyen askeri ikonlardan alan Alpagu, Kargu ve Togan isimli alan drone’lar, tamamen Türk mühendisler tarafından üretildi. Bu yıl göreve hazır hale gelmeleri planlanan drone‘ların üçü de farklı özellikleri ile oldukça dikkat çekiyor.

Alpagu

Asimetrik harp ve terörle mücadele operasyonlarında en önemli ekipmanlardan biri olarak kullanılacak Alpagu, hem otonom hem de manuel olarak kullanılabiliyor. Diğer iki drone’dan farklı olarak sabit kanatlı olan Alpagu, kendine has bir lançer düzeneği ile fırlatılabiliyor. Oldukça hafif ve kompakt bir yapıda olan Alpagu, sadece 45 saniye gibi bir sürede hazır hale geliyor. Eş zamanlı görüntü aktarımı da sağlayan Alpagu, hem kamikaze görevlerinde hem de keşif görevlerinde kullanılabiliyor. Drone’un adı ise öz Türkçe’de “tek başına düşmana saldıran yiğit” anlamına geliyor.

Kargu

Yüksek performanslı hareket edebilmesi ve hareketli hedeflere yönelik kamikaze özelliği ile öne çıkan Kargu, hem gece hem de gündüz operasyonlarında kullanılabiliyor. Döner kanatlara sahip olan Kargu, tıpkı Alpagu’da olduğu gibi otonom veya uzaktan kumanda ile kullanılabiliyor. Ayrıca mühimmatı da arazide kolaylıkla değiştirebilen Kargu, lazer mesafe bulucu, görev iptal, acil imha gibi özelliklere de sahip. Drone’un adı, eski Türkçe’de “dağ başındaki gözlem kulesi” ve “atmaca” anlamlarına geliyor.

Togan

30 kat optik yakınlaştırma özelliği ile keşif ve gözetleme görevlerinde en önemli silah olarak ön plana çıkan Togan, operatörsüz uçuşlar gerçekleştirerek hareketli ve hareketsiz tehditleri algılayıp, sınıflandırabiliyor. Gece ve gündüz operasyonlarında kullanılabilen Togan, 40 dakika boyunca havada kalabiliyor. Togan’ı diğer drone’lardan ayıran en önemli özellik ise yapay zeka algoritmasının en yoğun şekilde kullanıldığı drone olması. Togan’ın adı ise eski Türkçe’de “doğan” anlamına geliyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.