Milli E-Posta Sistemi 2018’de Hizmete Girecek

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yaptığı açıklama ile milli e-posta sisteminin hizmete gireceği tarihi açıkladı.

23 Ocak 2018 - 3:13 'de eklendi ve 821 kez görüntülendi.
resim

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yaptığı açıklama ile milli e-posta sisteminin hizmete gireceği tarihi açıkladı.

Kamu kurumlarının zorunlu olarak kullanacağı yerli ve milli yeni e-posta sistemini vatandaşlar istek dahilinde kullanabilecekler.

Bilişim çağının en büyük sorunlarından birisi olan merkezi veri kontrolü dolayısıyla e-posta sistemlerinin yurt dışında bulunan sağlayıcıların elinde olması, yurt içindeki iletişim verilerinin yurt dışından kontrol edilmesi çelişkisini ortaya çıkarıyor. Bunun gibi birçok örneğin yerel anlamda kontrolünü sağlamak için yerli projelerin daha da fazla artması gerekiyor.

Çağımızın gerek bireysel gerek de kurumsal anlamda en büyük iletişim araçlarından birisi olan e-posta sistemleri dünya çapında 2 veya 3 büyük şirket tarafından sağlanmaktadır. Microsoft, Google, ve Yandex gibi servislerden iletişim kurmak için e-postalarda bulunan bütün verilerin bu firmaların merkezleri tarafından kontrol edildiğini kabul etmek gerekir.

Yerli e-posta sistemi konusunda çalışmalarını hızlandıran devlet yetkilileri sistem için gerekli maliyeti netleştirdi.

Toplamda 2 milyon TL’ye milli e-posta ve güvenli mesajlaşma servisi yakında çok yakında kullanıma girecek.

Kamu kurumları milli e-posta sistemini zorunlu olarak kullanacaklar ve isteyen vatandaşlar istekleri dahilinde bu sistemden faydalanabilecekler. Servisin 2018 yılının sonunda faaliyete geçirilmesi gerekirken önümüzdeki bir yıl içinde 1 milyon TL’lik ilk yatırımın yapılması bekleniyor.

Altyapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra yıl sonunda kullanıma açılacak sistem 2019’da da 1 milyon TL’lik ek bir yatırım alacak. Bilgilerin yurt dışına çıkmada akışı sağlamak için kurulacak sistemin daha güvenli bir yurt içi iletişim ağı sağlaması bekleniyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan söz konu çalışmalar ve servis hakkında şu açıklamaları yaptı:

“E-posta özellikle iletişim anlamında çok önemli bir platform oldu. Buradaki en önemli olay şu. Bir e-posta attığınızda ülke dışına çıkıyor, dünyada belli yerleri dolaşıp, gideceği yere öyle varıyor. Dolayısıyla Türkiye dışında birilerinin bu e-postayı görebilme ve bilgi edinme durumu var.”

“Ayrıca bundan kaynaklı çok ciddi paralar ödeniyor, bu anlamda da ciddi tasarruflar sağlamış olacağız. Bu, ülkemiz için bu sektörde yapacağımız çok önemli bir iş olacak. Proje, Türk mühendislerin çalışması. Kamu ve özel sektör bu projeyi birlikte yapıyor. Kurulacak olan milli e-posta sisteminin ismi ise çalışmaların olgunlaşmasının ardından belirlenecek. Bunun için anket ve yarışma düzenlenerek, isim önerilerinin halka sorulması planlanıyor.”

“2018 yılında milli e-posta servisinin yanı sıra kamunun veri güvenliğinin sağlanabilmesi için, kripto cihazlarına da yatırım yapılacak. Halen kamu kurumları, veri iletişiminde daha güvenli adım atabilmek için kamunet sanal ağını kullanıyor. Bu sistemde, veri iletişimi kurumlar arası internete kapalı olan daha güvenli sanal bir ağ üzerinden yapılarak, siber güvenlik riskleri minimize ediliyor. Kamunun ortak uygulamaları için uygun altyapı da oluşturulabiliyor. Bu ağın daha güvenilir olması için de veri trafiğini şifreleme özelliğine sahip 150 kripto cihazı alınması planlanıyor.

“Cihazlar, 2018 ve 2019 yılları içinde alınacak. İlk yıl 4 milyon TL’lik, 2019 yılına gelindiğinde ise 5 milyon 950 bin liralık kripto cihazı alınacak. Böylece toplam 9 milyon 950 bin liralık kripot cihazı alımı yapılacak.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.