Felçli Hastaların Yeni Umudu: Nöroprotez

19 Kasım 2019 - 15:34 'de eklendi ve 436 kez görüntülendi.
resim

Tıp dünyasının her geçen gün hastalıklara karşı yeni bir formül geliştirmesi, tüm hastalara büyük umutlar aşılıyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilim insanları tarafından büyük uğraşlar verilmekte ve her bir hastalık için farklı teknikler üretilmektedir. Özellikle de vücudunun herhangi bir uzvunu kullanamayan hastalar için giyilebilir teknoloji ile birlikte farklı çözümler geliştirilmeye devam etmektedir. Bu kapsamda geliştirilen nöroprotez, felçli hastaların yeni umudu olabilecek nitelikte.

Nörolojik hastalıklar, kişilerin hayatlarını olabildiğince kalitesiz bir hâle getirmekte ve zorlaştırmaktadır. Kas hareketi konusunda zorluklar yaşayan hastalar, hastalığın ilerlemesi durumunda günlük hareketlerini gerçekleştirmekte dâhi zorlanırlar. Bu durumunda üzerine Milano’daki Avrupa Birliği araştırma projesi kapsamında yürütülen nöroprotezin, kas hareketinde zorlanan bireylerin daha kolay bir şekilde hareket edebilmesini sağlamayı amaçlıyor. Bu projenin ilk olarak nörolojik hastalara daha sonrasında ise tüm insanlara büyük faydalar sağlayacağı düşünülüyor.

Nöroprotez Nasıl Çalışıyor?

Nöroprotez, bir diğer adı ile Mundus projesi, özellikle de kalıcı kas hareketi hastası olan kişilerde etkili olması planlanıyor. Bu gibi hastalara uygulanan elektrik dürtüleri aracılığı ile kasların hareket ettirilmesi sağlanacak. Yine tutma ve yakalama gibi basit fakat günlük hayatta sıklıkla kullanılan hareketler de yine bu giyilebilir teknoloji ile yapılabilecek. Elektromigrafik sinyaller, özel olarak tasarlanmış olan elektrotlar aracılığı ile toplanıyor. Elde edilen bu sinyalleri filtreleyen sistem, kol kaslarına iletilen dürtüler ile gerçek zamanlı değerleri oldukça kolay bir şekilde ölçülebiliyor. Ortaya çıkan dürtünün, kişi tarafından doğal olarak verilen bir dürtü olup olmadığı bu sayede saptanabiliyor.

Mundus projesi kapsamında yalnızca el ve kol hareketleri değil aynı zamanda kafa hareketlerini sağlayacak olan özel dürtüler için de farklı bir ara yüz geliştirildi. Bu sayede kafalarını kendi istekleri ile hareket ettiremeyen tüm kişiler için de bu proje oldukça etkili olacak. Henüz test aşamasında olan nöroprotez, hayata geçmesi durumunda ilk olarak nörolojik hastalara sunulacak. Bu hastaların günlük hayatta basit ama önemli olan hareketleri yapabilmeleri sağlanacak. Başarılı olunması durumunda ise uzun vadede tüm insanların hayatını önemli ölçüde etkilemesi de planlanmaktadır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.