Bilim İnsanları Dış Gezegende Su Keşfetti

Bilim insanları, yeni bir tarama yöntemi kullanarak 1995 yılında keşfedilen bir gezegenin atmosferinde su bulduklarını açıkladılar. Gezegenleri keşfetmek oldukça zor, gezegenlerde su bulmak daha zor ve dış gezegenler üzerinde su bulmak hepsinden zor. Ve yine de bir grup bilim insanı, Şili‘de bulunan dev bir teleskop yardımı ile bunu başardıklarını iddia ettiler. Dünyaya 50 ışık yılı uzaklıktaki 51 Pegasi B. 51 Pegasi B‘nin (Dimidium olarak da biliniyor) atmosferinde suya ait izler bulunduğu savunuldu.
New Scientist olarak bilinen grubun açıklamalarına göre daha önce keşfedilen ve su barındıran bu gezegenler, aynı Dünya ve Güneş arasındaki ilişki gibi bir yapıya sahipti. Yani su bulunan gezegenler, bir yıldızın yörüngesinde yolculuk yapıyorlardı. Dış gezegenler ise bir yıldızla simbiyotik ilişki içinde değildir ve bu da, atmosferlerini incelemeyi neredeyse imkansız hale getirmektedir.
Bu nedenle hem gezegenin hem de ona en yakın yıldızın incelenmesi tercih edildi ve ışığın nasıl yansıdığına bakıldı. Bulgulara göre gezegenin atmosferi içinde çok düşük karbondioksit ve metan ile su molekülleri mevcut.
Işıktan hızlı hareket eden birisi, gezegeni ziyaret etmeye çalışıncaya kadar bulguları doğrulayamayacağız. Bu biraz zaman alabilir; çünkü gezegen bazen kafasına göre hareket etse de söz konusu yıldıza fazla yakın. En yakın örnek olarak Güneş ve Merkür verilebilir. Hem hızlı hem de ısıya dayanıklı bir araç o tarafları ziyaret etmeli. Günümüz teknolojiyle verileri doğrulamak en azından şu an için mümkün değil.