1 Gram DNA, 200 Milyon GB Dijital Veri Depolayabilir

20 Kasım 2019 - 17:08 'de eklendi ve 616 kez görüntülendi.
resim

Dijital veri kavramı ve bu verilerin günümüzde olabildiğince yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması ile birlikte bu kavram hakkındaki çalışmalar da çok daha derinleşmektedir. Yapılan son çalışmalar ile birlikte 1 gram DNA içerisinde yaklaşık 200 milyon GB dijital veri depolayabilmenin mümkün olduğu gerçeği ortaya çıktı.

Yapılan araştırmalarda 2017 yılında dünyadaki nüfusun yalnızca %51lik bir kısmının internete erişiminin olduğu bilinmekteydi. Fakat günümüzdeki sosyal medya içeriklerinin ve diğer internet araçlarının yoğun bir şekilde kullanılması bu oranı olabildiğince arttırmıştır. Üstelik yapılan analizler doğrultusunda 2030 gibi yakın bir tarihte tüm dünyanın online bir hayat sürmeye başlayacağı öngörülmektedir.

Dijital Veri DNA İçerisinde Ne Kadar Güvenli Durabilir?

2010 yılında tüm dünyadan toplanan veriler yaklaşık olarak 1 zettabayt büyüklüğünde iken bu durum 2018 yılında 33 zettabayt oldu. Artışın bu denli hızlı olması sonucunda, 2040 yılına doğru dünyadaki tüm mikroçip dereceli olan silikonun kalmayacağı tahmin edilmektedir. Dijital veri saklama konusunda var olan tüm fiziksel sınırların artık zorlanmaktadır. Dijital verinin saklanması konusunda ileriki tarihlerde büyük sıkıntılar yaşanması kaçınılmazdır. Bilim insanları, bu sorunla başa çıkabilmek ve dijital verinin saklanmasını sağlamak için yeni bir yol buldu; DNA!

Avrupa Biyoinformatik Enstitüsü’nde hizmet veren Nick Goldman, 2015 yılında düzenlenen Davos Dünya Ekonomi Forumu kapsamında tüm dünyanın ilgisini çeken etkili bir sunum yaptı. Goldman, DNA içerisine şifrelenen bir Bitcoin’in yatırıldığı hesap bilgilerini deney tüpleri içerisine koyarak bu tüpleri dinleyicilere verdi. Dinleyicilere verdiği tüplerin içindeki DNA şifresini çözene ise bu Bitcoin’i vereceğini söyledi. Fakat bu şifreyi çözmek, tam tamına 3 yıl sürdü ve bu ilginç deneyin aslında DNA içerisine dijital veri saklamanın ne kadar ilginç olduğunu da ortaya koydu.

DNA, serin ve kuru bir ortamda muhafaza edildiği sürece yüzyıllar boyunca bozulmadan dayanabiliyor. Bu da, tüm gezegendeki dijital verilerin bir DNA içerisine saklanması ile bu verilerin en güvenilir şekilde saklanabileceğini ortaya çıkarıyor. Dijital verilerin DNA içerisinde saklanması artık bir hayal olmaktan çıktı. Microsoft başta olmak üzere birçok teknoloji devi bu alanda çalışmalarını yapmaya hız kesmeden devam ediyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.